ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО
АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ

In English >>

ЗА УСПЕХИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ СТРОИТЕЛИ

           Отбор на гимназията участва в ежегодното Национално състезание „Най-добър млад строител“, което се провежда в три кръга. Отборът бе излъчен след проведения през февруари училищен кръг и включваше състезатели по всички  състезателни дисциплини: „Зидария“, „Сухо строителство“, „Облицовки и настилки“ и „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“. През март в Хасково се проведе регионалния кръг на състезанието. Традиционно силно бе участието на всички състезатели от гимназията. Във всяка от дисциплините спечелихме призови места, което донесе и престижното второ място в отборното класиране, сред 10 професионални гимназии по строителство-участници в състезанието. Димитър Киндалов от 11 ас1 клас-състезател в дисциплина „Облицовки и настилки“ участва и в Националната панорама на професионалното образование в Пловдив през април. Там той спечели второ място в крайното класиране.

          Участвахме и в Националния проект „Аз мога да строя“, иницииран и подкрепян от браншовите камари. Тази година бяха сформирани 6 екипа за проектиране в различните категории на проекта, в които участваха 39 ученици от 12 клас-представители на всички специалности в гимназията. Участниците работиха с помощта на консултанти-утвърдени имена в строителното проектиране. Първият етап бе защита на идеен проект пред комисия от архитекти и строителни инженери. Техните препоръки бяха ценни ориентири за по-нататъшната работа на младите проектанти. Следващ етап бяха тематичните финали. Те се проведоха в различни градове,Стара Загора бе домакин на първия тематичен финал-проект на бунгало или павилион. Тук преживяхме и първите емоции-нашият екип зае второ място и се класира за националния финал. Във Велико Търново се проведе финал на проекти за традиционна българска къща. Екипът от Стара Загора не се класира, но впечатли с професионално изработения макет на представената сграда. На тематичен финал в Пловдив участваха екипи, разработили съвременна модерна къща. Нашата гимназия участва с три екипа, един от тях бе допуснат до национален финал.

           На 9 и 10 май във Виенския салон на Панаирния град в Пловдив се проведе финалът на проекта „Аз мога да строя“. Освен допуснатите от тематичните финали два екипа на гимназията, участва и екип от специалност „Транспортно строителство“, който изключително успешно представи проект в своята специалност. Разработките и на трите екипа привлякоха вниманието на представителното жури, а презентацията на проектите им бе на ниво. Желаем на всички участници от 12 клас  успешно кандидат-студентско лято!

           Емоциите от отминалите състезания вече отзвучават. Постигнатото радва, но и задължава. Щафетата вече е предадена на следващите участници от нашето училище.

           Вярваме, че ни очакват успехи и през следващата учебна година!